Fitxa tècnica

Director: Jesús Garay
Actrius: Diana Gómez, Ariadna Cabrol
Gènere: drama
Any: 2009
País: Catalunya

La nostra nota: 7,5

Argument d’Eloïse

L’Àsia és una noia de 18 anys que està en coma, hospitalitzada.

La pel·lícula de cop ens torna enrere en el temps i veiem com era abans la vida de l’Àsia. Era una noia força convencional, amb un grup d’amigues, i un xicot, en Nataniel, de qui creia estar enamorada. Un dia decideix trencar amb la monotonia del seu dia a dia i respon a un anunci per fer de model d’una estudiant de belles arts, sense dir-ho a ningú.

Intrigada, es presenta al taller de belles arts on coneix a aquesta noia, l’Eloïse. La primera reacció de l’Àsia és de sorpresa, i fins i tot de ganes de fer-se enrere, ja que l’Eloïse té molt mala reputació: tothom diu d’ella que és estranya i, com si fos negatiu, diuen que és lesbiana. Però al final accepta ser la seva model.

Mica en mica les dues noies es van coneixent, i l’Àsia veu que l’Eloïse no és cap monstre, sinó una persona que no ha tingut una vida fàcil i que no segueix els estereotips d’una noia de la seva edat.

El que comença com una amistat entre l’Eloïse i l’Àsia acaba anant més enllà i això portarà molts problemes a l’Àsia, que té una mare que s’oposa completament a la relació, i un xicot a qui realment no estima.

La nostra opinió

La nostra valoració sobre Eloïse, en termes generals, és positiva. Ens agrada la seva originalitat a l’hora de jugar amb els flashbacks, ja que manté l’intriga de l’espectador fins l’últim minut.

Ens agrada, també, el contrast entre els dos personatges principals: l’Eloïse és una noia segura de si mateixa, obertament lesbiana, mentre que l’Àsia sembla fràgil i innocent, i tot just està descobrint els seus sentiments reals. L’Eloïse no segueix cap mena d’estereotip (ni de comportament, ni en la manera com vesteix), en canvi l’Àsia és una noia que segueix els patrons que la societat actual ha marcat per una persona de la seva edat. Aquests elements, juntament amb l’argument de la pel·lícula, fan que s’expliqui una història versemblant, realista.

Una mica de crítica negativa…

Com a aspectes negatius destacaríem l’ús d’alguns tòpics massa vistos sobre el col·lectiu homosexual (que les lesbianes ho són perquè han tingut problemes amb algun home, per exemple). També, i tot i que ens agraden els canvis temporals de la pel·lícula, els flashbacks es poden fer una mica difícils de seguir i poden dificultar que l’espectador entengui el final de la pel·lícula a la primera.

Eloïse és una de les úniques pel·lícules lèsbiques -potser la única!- fetes a casa nostra, a Catalunya i en català. I per aquest motiu, i per molts altres que ja hem dit, us animem a mirar-la! 🙂