Disney haurà marcat la infància de molts de nosaltres: el conte abans d’anar a dormir, la pel·lícula del diumenge a la tarda, els cromos que ens canviàvem al pati de l’escola… Disney era per tot arreu.

I una cosa tan innocent com això pot haver tingut un gran impacte a la nostra vida adulta. Però, sabeu què? El conte de fades de Disney de quan érem menuts s’ha acabat. No tenim perquè creure que el príncep es casarà amb la princesa, ni que els homes són els herois que salvaran al món, ni que les dones necessiten ser salvades per ningú.

Esteriotips a les pel·lícules de Disney

Amb aquest article ens hem preguntat sobre la presència de l’homosexualitat a les pel·lícules de Disney. És força curiós que no hi aparegui cap parella de lesbianes o de gais. Si ens hi parem a pensar un moment és força indignant: abans prefereixen emparellar a una noia (la Bella) amb una bèstia que amb una altra noia!

Mulan, el primer intent de mostrar que les dones no som fràgils

Per sort l’època en la que Disney mostrava la seva cara més estereotipada (bàsicament des de la creació de la companyia fins a finals dels anys 90) sembla haver-se moderat. L’any 1998 Disney va crear a la Mulan. La recordeu? Era una noia que es feia passar per un home per poder lluitar contra els huns.

Mulan, pel·lícula de Disney

El personatge de la Mulan va trencar amb la imatge de la dona fràgil i desvalguda que s’havia vist majoritàriament fins al moment. Però, per llàstima, va haver de fer-ho fent-se passar per un home, donant a entendre que no es inacceptable que una dona pugui tenir un comportament així.

I més recentment trobem a la protagonista de Brave, la Mèrida, una noia que vol trencar amb una antiga tradició que l’obligaria a casar-se amb un dels fills dels senyors de la terra.

És cert, i s’ha de reconèixer, que Disney està fent grans avenços per trencar els estereotips que ells mateixos havien promogut anys enrere. De fet, un dels animadors de Disney, Andreas Deja, diu que veu molt factible que en un futur l’empresa aposti per crear personatges homosexuals.

Quan veurem el primer personatge homosexual protagonitzant una pel·lícula de Disney?

Els dibuixos animats tenen dues funcions fonamentals a la vida d’un nen o d’una nena: en primer lloc, entretenir-los, fer que passin una bona estona. I en segon lloc una funció educativa molt poderosa, que queda gravada a l’inconscient dels més petits.

Entenem que anys enrere Disney no s’atrevís a crear personatges homosexuals, segurament d’haver-ho fet s’hagués posat en contra de gran part de la societat. Però no podem evitar creure que tot aniria millor ara si, des de fa anys, s’hagués promogut la igualtat des de les nostres pantalles. No podem evitar imaginar-nos com de bonica hagués sigut la nostra infància en veure que la Bella s’enamora de la Blancaneus o l’Aladdin de l’Hércules. No podem evitar pensar en com de diferent percebríem tots l’homosexualitat avui en dia.

Frozen 2 i les mil incògnites

Ara, en ple 2019, la societat comença a exigir que aquest primer personatge homosexual arribi d’una vegada. I la paciència es comença a esgotar… Amb l’estrena de la segona part de la famosíssima pel·lícula Frozen som molts els que reclamem que el personatge de l’Elsa es converteixi en la primera protagonista lesbiana Disney. De moment, però, tocarà esperar ja que la segona part no s’estrenarà fins al novembre d’aquest any.