Barack Obama serà, durant una legislatura més, el president dels Estats Units. Aquesta és, sens dubte, la notícia del dia. Un fet molt positiu per la comunitat LGBT americana que durant els passats quatre anys ha vist com els seus drets mica en mica anaven progressant. De fet, una de les fites més destacables i polèmiques del president Obama va ser l’abolició del Don’t ask don’t tell (DADT), una política que prohibia als americans homosexuals fer el servei militar o revelar la seva orientació sexual. 

Què van significar les eleccions d’ahir per la comunitat LGBT dels Estats Units? 


Tammy Baldwin (@TammyBaldwinWI)

S’ha convertit en la primera persona obertament homosexual de la història dels Estats Units en aconseguir ser senadora. Baldwin ha lluitat pels drets de la comunitat LGBT a EEUU pronunciant nombrosos discursos a favor de la igualtat. Ha rebut el suport de diverses organitzacions LGBT com Gay and Lesbian Victory Fund o LPAC. En motiu de la seva elecció com a membre del Senat el seu nom s’ha convertit en trending topic al Twitter a nivell mundial.

Estat de Maryland

Situació pre-electoral
Aquest 2012 es va crear la llei de Protecció del Matrimoni Civil. Aquesta llei, que va ser aprovada per la legislatura estatal, permetia el matrimoni entre persones del mateix sexe. Tot i això, no va entrar en vigor a l’espera d’una consulta popular.

Situació post-electoral
Ahir es votava el referèndum “Question 6”, que aprovaria o suspendria la llei que permetia el matrimoni de persones del mateix sexe. Després d’un 51,3% de vots favorables a la llei, el matrimoni homosexual és legal a l’estat de Maryland.

Estat de Maine

Situació pre-electoral
L’any 2009 es va crear una llei que permetria el matrimoni de persones del mateix sexe. Malauradament, grups opositors van aconseguir crear un referèndum en contra d’aquesta llei. Els resultats van afavorir a aquests grups i, finalment, el matrimoni homosexual no va ser legalitzat.

Situació post-electoral
Ahir a l’Estat de Maine es votava, també, sobre el matrimoni homosexual. Després d’uns resultats positius, Maine s’ha sumat a la llista d’estats nord-americans que permeten el matrimoni entre persones del mateix sexe.

Estat de Washington

Situació pre-electoral
L’estat de Washington només permetia, fins ara, les unions civils. El tema del matrimoni homosexual ha estat debatut en aquest estat durant molts anys. En el mes de febrer d’aquest mateix any es va anunciar que la qüestió del matrimoni homosexual es portaria votació en les eleccions d’ahir. 

Situació post-electoral
Ahir es va votar el Referèndum 74 a l’estat de Washington. Amb poc més del 51% de vots a favor, el matrimoni homosexual és, des d’ahir, legal en aquest estat.

En definitiva…

El balanç pel col·lectiu homosexual després de les eleccions és molt positiu. 

Tot i així, encara hi ha un camí molt i molt llarg per recórrer fins a aconseguir la igualtat de drets als Estats Units. Estarem pendents de què farà Barack Obama durant aquests quatre anys. Obama va ser el primer president en la història dels Estats Units en declarar púbicament el seu suport al matrimoni homosexual.

És per aquest motiu, que ens n’alegrem de la victòria d’Obama i esperem que el futur dels Estats Units sigui a favor de la igualtat.


Font