França diu “sí, vull” al matrimoni homosexual

Ahir va ser un dia especial. A Catalunya, celebràvem un dia tan nostrat com el sant Jordi. I no gaire lluny d’aquí, a França, també tenien un gran motiu per estar de celebració: el parlament francès va donar la benvinguda al matrimoni homosexual.

Com hem comentat algunes vegades, i potser ho heu vist als mitjans, França està dividida entre aquells que estan a favor de la llei que permet el matrimoni entre persones del mateix sexe i els que no. Per sort, ahir el Parlament francès va fer sentir la seva veu, amb 331 vots a favor de la llei i 225 en contra. Hollande ha complert la seva promesa i el matrimoni homosexual ja no es farà esperar més.

Què representa la llei pels homosexuals francesos?

En primer lloc, allò més lògic: a partir del mes de juny gais i lesbianes es podran casar legalment, gaudint així dels mateixos drets que les persones heterosexuals.

En segon lloc, la llei també obre la possibilitat que les persones homosexuals adoptin.

I, per últim, però no menys important, la nova legislació permetrà que els homosexuals casats en altres països puguin gaudir de la condició de casats/des també a França. És a dir, si dos homes o dues dones s’han casat a Catalunya podran obtenir un certificat de matrimoni que els consideri com a casats/des a França sense problemes. C’est magnifique!

Però… és tot tan bonic com sembla?

Evidentment es tracta d’una excel·lent notícia però encara hi ha molt camí per fer.

Per exemple, de moment no s’ha debatut sobre la reproducció assistida, tema que sembla que va per llarg ja que no es debatrà fins més endavant.

I un dels problemes més greus és la reacció d’un sector de la societat francesa, indignada pel fet que les persones homosexuals es puguin casar. La seva protesta s’ha convertit en un autèntic moviment i han protagonitzat diverses manifestacions -i, val a dir-ho, actes violents.

Amb tot, els homosexuals francesos veuen amb molts bons ulls la nova llei. Alhora, però, no poden evitar un cert sentiment de por a atacs homòfobs després que part de la societat francesa s’hagi radicalitzat tant en contra del matrimoni homosexual.