Ens fem ressò d’una molt bona notícia: el Tribunal Constitucional dels Estats Units ha considerat que hi ha d’haver igualtat entre homosexuals i heterosexuals.

La DOMA es declara inconstitucional

La Cort dels Estats Units ha declarat inconstitucional la DOMA (sigles que corresponen a “Defense of Marriage Act”). Aquesta llei es negava a acceptar els matrimonis entre persones del mateix sexe i considerava, per definició, que el matrimoni havia d’estar constituït per un home i una dona. La DOMA negaria, en conseqüència, el dret als beneficis federals que suposa estar casat.

El cas d’Edith Windsor

Un dels casos més mediàtics ha sigut el d’Edith Windsor, una senyora de 83 anys, casada amb una dona, que va rebre en herència una casa quan la seva dona va morir.

L’administració no va reconèixer el matrimoni entre Windsor i la seva parella i, per tant, obligava a la viuda a pagar 363.000 dòlars d’impostos per l’herència.

Gràcies a la decisió del Tribunal Constitucional (TC), Edith Windsor ja no haurà de pagar aquests impostos. Per explicar-ho d’una manera més teòrica: una persona pot estar casada en un estat nord-americà on el matrimoni homosexual està permès, però certes competències són federals i no estatals i, per tant, en aquests casos no es reconeixia el matrimoni per culpa de DOMA.

Una votació massa ajustada

La votació per part dels jutges del Tribunal Constitucional ha estat ajustada: 5 vots a favor de derogar la DOMA i 4 en contra.

Barack Obama s’ha mostrat satisfet amb la decisió del TC. Obama és el primer president en la història dels Estats Units en donar suport al matrimoni homosexual.

La llei DOMA es va aprovar l’any 1996, sota el govern de Bill Clinton, qui avui en dia reconeix que “els temps han canviat”.

Una molt bona notícia que s’ha fet esperar!