Aquests últims dies s’ha sentit a parlar molt del matrimoni homosexual: a Espanya el Tribunal Constitucional va donar llum verda al fet que es casessin persones del mateix sexe. També va passar als estats nord-americans de Maine, Maryland i Washington. 

Però com es viu el matrimoni homosexual a Catalunya? Són molts els catalans i catalanes homosexuals que decideixen casar-se? Avui us volem donar totes les respostes referents al nostre país.
L’any 2010 a Catalunya es van celebrar 831 matrimonis entre persones del mateix sexe. D’aquest, prop del 36% eren entre dones i prop del 64% entre homes. Com podem veure, hi ha una diferència molt important dels matrimonis entre gais i entre lesbianes. 

El conjunt d’aquests matrimonis representa, aproximadament, el 3% del total d’unions que es celebren a Catalunya. Encara són poques, doncs, les parelles homosexuals catalanes que decideixen casar-se. 

Des que es va legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe, Catalunya sempre ha sigut la Comunitat Autònoma en la que s’han celebrat un major nombre d’unions civils entre gais i lesbianes.

El total d’homosexuals casats a Catalunya és de 4.635. La majoria de matrimonis es van celebrar l’any 2006, és a dir, l’any després que es legalitzés el matrimoni entre persones del mateix sexe. A partir d’aquí el nombre de casaments homosexuals anuals s’ha mantingut força regular, oscil·lant entre els 770 i els 850 matrimonis l’any.

El següent gràfic reflecteix l’evolució dels matrimonis entre persones del mateix sexe a Catalunya. 
Elaboració pròpia a partir de dades de l’INE i l’Idescat


FONT
Institut d’Estadística de Catalunya
Fotografia original encapçalament: La Cubana