Margaret Thatcher ha mort aquest matí després de patir un vessament cerebral. La que ha estat la primera ministra britànica més duradora de la història (des del 4 de maig de 1979 al 28 de novembre de 1990) és considerada, per molts, una icona gai. D’altres, opinen que és impossible veure-la com a tal després que promogués lleis que anaven en contra de les persones homosexuals.

Certament la relació de la Dama de Ferro amb el nostre col·lectiu pot ser una mica desconcertant. És per això que avui volem fer un breu repàs per la vida de Thatcher i les seves opinions sobre els homosexuals.

Relació entre Margaret Tatcher i el col·lectiu LGBT

Any 1966: suport a Leo Abse

En aquesta època la conservadora Margaret Thatcher encara no era primera ministra, sinó Membre del Parlament. L’any 1966 va donar suport al polític laborista Leo Abse en un projecte de llei per despenalitzar l’homosexualitat masculina. Van ser pocs els Membres del Parlament pertanyents al partit conservador que, de la mateixa manera que Thatcher, van donar suport a Abse.

Any 1986: Secció 28

El govern de Thatcher va tirar endavant amb la Secció 28 que prohibia a les autoritats locals i a les escoles promoure l’homosexualitat. A més, donava el dret als professors de no fer cas al bullying homòfob a les escoles.

El govern conservador de la Dama de Ferro va idear aquesta legislació després que el partit laborista volgués que s’ensenyés l’homosexualitat als nens.

La Secció 28 va ser abolida pel govern de Tony Blair, l’any 2003.

Margaret Thatcher: icona gai?

Alguns opinen que malgrat que el govern de Thatcher tenia unes polítiques anti-gais, ella personalment no tenia res en contra dels homosexuals. De fet, va ser ella qui va nombrar a alguns ministres, com Earl of Avon, que eren obertament homosexuals.

Però què és el que realment ha convertit, per alguns, a Margaret Thatcher com a una icona gai? La majoria en destaquen la seva personalitat. Se’n destaca, sobretot, una capacitat de lideratge extraordinària. Una dona que es va imposar en un món d’homes i que va demostrar ser capaç de gestionar el poder i la pressió que suposava el càrrec. Tot això, sense perdre l’elegància i la feminitat.

Nosaltres no us sabríem dir si Margaret Thatcher era una icona gai. Com hem vist, la seva vida era plena de matisos, no tot era blanc ni negre. És cert que en algunes ocasions va defensar el col·lectiu homosexual però no podem oblidar que també va atacar-lo, i de manera molt dura,  en alguns casos. El que sí que podem assegurar és que Margaret Thatcher és una peça clau per comprendre la història del segle XX, una persona que avui ha dit el seu últim adéu i que de ben segur serà recordada de manera destacada a tots els llibres d’història.