Avui ens hem despertat amb una trista notícia: la mort d’Anna Lizaran, una de les grans actrius del nostre país. Una de les veus més inconfusibles de Catalunya. Ens ha sobtat molt aquesta notícia… Sabíem que estava malalta però en cap cas esperàvem aquest fatídic desenllaç. Avui a l’It’s not a phase volem fer-li un petit homenatge parlant d’una obra de teatre amb components LGBT que va protagonitzar l’any 2005, anomenada Un matrimoni de Boston

Sempre recordarem a Anna Lizaran. Nosaltres la vam veure per última vegada a “Agost”, al Teatre Nacional de Catalunya, en el paper de l’eixelebrada Violet Weston. Un paper que sens dubte va brodar des del primer a l’últim minut. 

A “Un matrimoni de Boston” no interpretava per primer cop a una dona lesbiana. També ho havia fet anys abans, al 1978, a “La nit de les tríbades“, en el paper de Maria Carolina, la xicota de l’ex dona de Stridberg. 


Un matrimoni de Boston


Orígen del nom
L’expressió “matrimoni de Boston” es va crear al segle XIX als Estats Units per denominar aquelles llars formades per dues dones, no necessàriament homosexuals, que convivien sense el recolzament de cap home. 

Sinopsi
L’obra de teatre, escrita per David Mamet, gira entorn de diferents temes com l’homosexualitat, la lluita de classes, les relacions de parella estables o la hipocresia. És una comèdia sobre l’acceptació social dels individus i la continua recerca de l’amor. Tot i estar ambientada e l’època victoriana l’obra té un text fresc i actual. 

S’han fet moltes versions d’aquesta obra en diversos idiomes. Anna Lizaran, juntament amb Emma Vilarasau, van protagonitzar la versió en català produïda pel Teatre Lliure.

“Un matrimoni de Boston”, dirigida per Josep Maria Mestres, explica la història de dues dones, l’Anna (Anna Lizaran) i la Claire (Emma Vilarasau), que viuen una història d’amor. La seva relació és observada per una donzella (Marta Marco).